Wat is ergotherapie?

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie richt zich op het mogelijk maken van dagelijkse handelingen. Lees meer over wat een ergotherapeut doet en voor wie ergotherapie bedoeld is.

Wat is ergotherapie?

De vraag ‘Wat is ergotherapie?’ wordt nog steeds vaak gesteld. Ergotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het mogelijk maken van dagelijkse handelingen, zoals wassen, aankleden, autorijden of koken. Bent u niet in staat om bepaalde dagelijkse handelingen te verrichten? Dan biedt ergotherapie uitkomst. Het woord ‘ergotherapie’ komt uit het Grieks. Het Griekse woord ‘ergon’ betekent namelijk ‘handeling’.

Wat doet een ergotherapeut?

Meestal komt u bij een ergotherapeut na een doorverwijzing via de huisarts of andere medische specialist. Een eerste afspraak is altijd een intakegesprek. In de meeste gevallen komen we bij u thuis om te observeren, te testen en vragen te stellen. Dit geeft ons inzicht in uw situatie en probleem. Aan de hand daarvan stellen we een behandelplan voor u op. We vragen uw toestemming om te kunnen overleggen met bijvoorbeeld uw huisarts of fysiotherapeut. Zo kunnen we u de best mogelijke zorg bieden. Wanneer u niet via een doorverwijzing, maar rechtstreeks bij een ergotherapeut terechtkomt (Directe Toegankelijkheid), volgt eerst een screening. Wat is uw probleem en kunnen wij u ermee helpen? Soms moeten we u uit veiligheidsoverwegingen terugsturen naar de huisarts.

Ergotherapie voor wie?

Ergotherapie kan voor (bijna) iedereen oplossing bieden. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van:

Vergoeding ergotherapie

Vanuit de basisverzekering bent u verzekerd voor 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Het is mogelijk dat u vanuit de aanvullende verzekering in aanmerking komt voor extra uren ergotherapie. Bekijk uw polis voor de specifieke voorwaarden. Onze praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars. In enkele gevallen worden er extra uren vergoed door de zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld wanneer een mantelzorger advies of training nodig heeft.

Directe Toegankelijkheid ergotherapie (DTE)

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om zonder verwijsbrief van de huisarts of specialist een afspraak te maken met een ergotherapeut. Dan heeft u Directe Toegankelijkheid. Check hiervoor de polisvoorwaarden van uw verzekering. Komt u via Directe Toegankelijkheid bij onze ergotherapiepraktijk terecht, dan nemen we een korte screening bij u af om te beoordelen of wij de geschikte therapeuten voor uw hulpvraag zijn.

Komt u via een verwijzer, dan zal deze een verwijsformulier met u opstellen. Hierop staan de volgende gegevens vermeld:

  • Diagnose, eventueel nevendiagnose(s)
  • Reden van de verwijzing
  • Ziektekostenverzekering en verzekeringsnummer
  • Burger Service Nummer
  • Gegevens verwijzend huisarts of specialist voorzien van handtekening.

Voor bezoek aan huis dient tevens specifiek “aan huis” genoteerd te worden.

verwijsformulier downloaden

U kunt het verwijsformulier tijdens uw eerste afspraak meenemen of u kunt het opsturen naar:
Ergotherapie Vera Mölders
Kon. Julianastraat 3A
6585 XP Mook